• slide1.jpg
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide4.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg

Îl cunosc pe Părintele Ioan din 1948. În 1949 aveam 22 de ani şi trebuia să plec în armată. Înainte m-am dus la mănăstire cu încă vreo şase băieţi din localitatea Banceaca şi am stat de vorbă cu dânsul acolo, era diacon pe vremea aceea. Ne-a dat nişte sfaturi duhovniceşti, ne-a spus să ne ferim de păcate şi ne-a încurajat.

După ce am revenit din armată, m-am dus din nou la mănăstire şi era hirotonit preot. M-am spovedit la dânsul şi i-am spus că aş vrea să mă retrag la o mănăstire. Mi-a recomandat mănăstirea Sihastru şi m-a însoţit până acolo să vorbească cu stareţul mănăstirii.

După revoluţie m-a invitat să merg cu dânsul la mănăstire la Recea şi acolo am stat 17 ani. A fost un bun duhovnic, iertător, îngăduitor şi mereu dădea sfaturi despre cum să duci o viaţă curată. Am ţinut cont de sfaturile lui şi cât am stat cu dânsul la mănăstirea Recea, a fost cea mai frumoasă perioadă a vieţii mele. Slujeam cu dânsul Sfânta Liturghie, spovedeam, împărtăşeam şi acest lucru m-a ajutat să mă apropii şi mai mult de Dumnezeu. A fost un om duhovnicesc, apărător al ortodoxiei, şi un om care voia să tragă lumea din patima păcatului, să o scoată la limanul pocăinţei. Cele mai mari canoane pe care le dădea era să nu mai repeţi păcatele pe care le-ai făcut, participarea la Sfânta Liturghie, spovedania cât mai deasă şi împărtăşirea cu Sfintele Taine. Era un reper de viaţă morală, totdeauna vesel, plin de viaţă, nu-şi arăta suferinţa trupească sau bolile, tocmai ca să-i ajute pe ceilalţi. 

O dată când eram la Plumbuita, trebuia să plecăm şi a venit un om să se spovedească. L-a spovedit, apoi l-a împărtăşit şi apoi a mai venit un om şi iar s-a întors înapoi. Când era cineva, lăsa tot numai să-l spovedească şi împărtăşească sau să-l ajute în vreun fel. Şi acelaşi lucru îl făcea şi la Recea, nu-i lăsa pe oameni să meargă nespovediţi, neîmpărtăşiţi.

(Mărturie înregistrată audio a Părintelui Iustinian, realizată la Mănăstirea Grăjdeni, 12.10.2011)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Sfaturi către tinerii

Cuvânt înflăcărat rostit de Părintele Ioan Iovan tinerilor din Cluj despre reeducarea din închisorile comuniste și îndemnul la păstrarea și mărturisirea credinței ortodoxe.

Gânduri ale părintelui

  • "Eu acum vorbesc puţin exaltat, pentru că merită Euharistia. Dintre orice sub soare, Euharistia merită să fii exaltat pentru ea, fiindcă e un Cer în pământ, un Cer venit zilnic pe pământ."
  • "Roadele Sfintei Împărtăşanii nu se pot cuprinde."

Ultimele comentarii

Maica Domnului

Icoana Preacuratei Născătoare de Dumnezeu din biserica Mănăstirii Recea, în fața căreia a slujit părintele Ioan de atâtea ori.