• slide1.jpg
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide4.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg

În Închisoarea de la Văcăreşti, doctorul Schoferman şi doctoul Blidaru s-au îngrijit a-i restabili sănătatea părintelui Ioan Iovan. Aici, conjuctura internaţională modificată, datorită relaxării relaţiilor politice dintre America şi U.R.S.S. prilejuieşte schimbarea regimului de detenţie. Astfel, părintelui Ioan i se permite să primească scrisori, pachete, dar şi să vorbească la vorbitor. Dorul crâncen al părintelui Ioan de mamă urma să fie ostoit în 28 august. La scadenţa vorbitorului, a venit tatăl acestuia. Pentru a căpăta tărie la vederea fiului, tatăl părintelui Ioan renunţase a purta doliul şi băuse un pahar cu vin. Părintele Ioan arătă că nu este străin de cele întâmplate, întrebându-l ce s-a petrecut pe data de 5 februarie. Tatăl spuse mâhnit fiului că aceea fusese ziua piederii mamei. Aceasta, înainte de a trece la Domnul, a primit Sfântul Trup şi Sfântul Sânge al Mântuitorului Hristos1.

Ferecat între ziduri, părintele Ioan resimte intensitatea trăirii adevărate. De Sfintele Paşti, s-a reuşit unirea a trei confesiuni. Astfel, părintele Ioan a izbutit a-i convinge pe părintele vicar romano-catolic de la Iaşi, Xaveriu şi pe părintele greco-catolic, Nicolae Opriş, fost paroh la Bonţida-Cluj, să oficieze împreună Sfânta Liturghie. Apoi, a urmat împărtăşirea tuturor deţinuţilor într-o atmosferă de nesfârşită bucurie. Totodată, însufleţiţi de entuziasm creştinesc, deţinuţii au intonat ,,Hristos a înviat”, ceea ce a atras atenţia gardianului din postul turn de observaţie. Ofiţerul de seviciu a fost informat, prezentându-se în celulă. Căpitanul Cucu, deţinut politic ca şi ceilalţi, fost ofiţer de grăniceri, a rânduit plasarea preoţilor în spate. De asemenea, ofiţerul de serviciu a impus ieşirea în faţă a preoţilor, suspectându-i pe aceştia că au făptuit slujbă religioasă. Căpitanul Cucu a răspuns ferm acestuia, rugându-l să nu profaneze religia ortodoxă. Acesta preciză că i se cântase ,,Hristos a înviat” cu prilejul zilei de naştere2.

De altfel, după ce a stat în celulă cu părintele Ioan, ajungând să-l intuiască, să-i cunoască concepţia, părintele greco-catolic, Nicolae Opriş , se ataşase într-atât, încât mărturisea: ,,Îmi pare rău, însă dacă cineva îmi prezenta aşa Ortodoxia, alta era atitudinea mea faţă de ea”3.

 


1 Cristina Stavrofora, Părintele Ioan Iovan, Mănăstirea ,,Naşterea Maicii Domnului”- Recea de Mureş, Târgu-Mureş, 2010, pp. 44-45.

2 Idem, op. cit.,pp. 45-47.

3 Remus,Onişor, editorul volumului şi realizatorul interviurilor, Cuvinte împărtăşite de părintele Ioan şi Maica Stareţă Cristina, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2007, p. 88.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Sfaturi către tinerii

Cuvânt înflăcărat rostit de Părintele Ioan Iovan tinerilor din Cluj despre reeducarea din închisorile comuniste și îndemnul la păstrarea și mărturisirea credinței ortodoxe.

Gânduri ale părintelui

  • "Cu conştiinţa să nu te întinezi, să nu te pătezi, să nu te faci vânzător de suflet şi de oameni, atunci tot răzbeşti cu ajutorul lui Dumnezeu şi Doamne!, scumpă este mulţumirea sufletească. Aţi văzut când citiţi acolo, în Acatistul Domnului: «Iisuse, veselia conştiinţei!» Nu este o mai mare veselie decât conştiinţa curată, care nu te acuză!"
  • "Nu este compartiment al vieţii, în care Hristos să nu-Şi fi spus cuvântul, cum e bine."

Ultimele comentarii

Maica Domnului

Icoana Preacuratei Născătoare de Dumnezeu din biserica Mănăstirii Recea, în fața căreia a slujit părintele Ioan de atâtea ori.